Testvérharcok

Miért üti meg a kicsit a nagy és mit tehetsz ellene?

Állandóan püfölik egymást. Az egyik folyton beleköt a másikba. Van, hogy látszik, milyen mérges, van, hogy rezzenéstelen arccal, szinte passzióból csinálja. 

Az anyai szív közben vérzik, ijedt, elbizonytalanodik. Szeretik-e egymást? Én tudom-e szeretni azt, amelyik kárt okoz a másiknak? Nem én vagyok az oka, hiszen szültem még egy gyereket? 

Miért bántja az egyik a másikat és hogy lehet neki segíteni? 

Fontos szabály: az agresszív gyerek nem egy szörnyeteg, még akkor sem, ha annak látszik. Segítségre szorul, bajban van. Fél. Ezen az egy módon tudja mindezt kifejezni. Anya, segíts!

Legtöbbünk nem látja a segítségre szorulót. Sőt. Bennünk is komoly félelmeket, indulatokat kelt az agresszió. Csakis a “rossz” viselkedést látjuk, a mögötte bújó ijedt kisgyereket nem. Természetes, hiszen senki sem tanított meg minket az érzelmeinkkel bánni, maximum arra, hogyan nyomjuk el őket. Hogyan legyen bűntudatunk miattuk. 

A kisgyerekek még nem tudják az érzelmeiket kontrolláltan kifejezni. Ha elöntik őket az intenzív  érzelmek, nem tudnak tudatosan dönteni arról, hogy milyen viselkedés ami elfogadható, minek mi lesz a következménye. Kikapcsol agyuk azon része, ami a racionalitásért felelős, pontosabban megszűnik a kommunikáció az érzelmi és a viselkedésszabályozó központ között. 

Erre evolúciósan azért van szükség, hogy vészhelyzetben ne álljunk le lamentálni azon, hogy mi lenne most a legjobb, hanem azonnal cselekedjünk. Nincs idő gondolkodni. Fussunk el, védjük meg magunkat, vagy támadjunk. 

Fél attól, hogy nem elég jó. Fél attól, hogy a testvérét jobban szereted, mint őt. Fél, hogy nem tud elég jó lenni ahhoz hogy eléggé szeresd. A félelem sokszor szül agressziót, mert nem jó vele szembe nézni. Most nem tud odamenni hozzád és azt mondani: anya én annyira utálom a testvéremet, mert elvett téged tőlem. És bájdövéj mit mondanál akkor, hogyan reagálnál akkor, ha ezt mondaná? Annak sem lenne túl jó vége.

Szóval azért üt, mert fél, és ezt a félelmet igyekszik nem érezni. Ebből lesz az agresszió. Nem döntés eredményeként, egyszerűen kirobban a túlterhelt idegrendszer. Volt már olyan, hogy valami annyira fájt, hogy inkább igyekeztél nem érezni azt?

A gyerek minden egyes ütéssel csökkenteni tudja empátiáját a testvére iránt. Legközelebb már még könnyebb lesz megütni. Te pedig egyre elkeseredettebb vagy. 

Minden egyes alkalommal, amikor mérges vagy rá amiatt, amit tett, még jobban megkeményedik a szíve. “Egy újabb bizonyíték arra, hogy nem szeretnek eléggé.” Pedig én tudom, hogy szereted. Éppen eléggé. Csak éppen nem úgy. Mert arra van a legjobban szüksége, hogy ilyenkor is, amikor annyira szörnyen viselkedik, akkor is érezze…

A megkeményedett szív újabb és újabb okot ad arra, hogy beigazolja félelmeit. Te egyre többet haragszol rá, ő egyre kevésbé érzi, hogy szereted. Ördögi kör. A probléma nem a viselkedés szintjén keletkezett, így nem is lehet ott megoldani. Hiába a büntetés, a könyörgés. Az érzelmek szintjére kell lemennünk. De hogyan tudod felmelegíteni a kicsi szívét? Miből fogja érezni, hogy szereted?

1. Kapcsolódj, akkor is, amikor szörnyen viselkedik!

Vagyis ahelyett, hogy haragoddal eltaszítanád, amikor üt, épphogy lépj közelebb. Öleld körül szereteteddel, figyelmeddel. Karjaiddal védd meg attól, hogy újra elkövesse ugyanazt. Biztosítsd arról, hogy nem hagyod magára, amíg ez elmúlik. 

2. Normalizáld az érzést!

Akármit is érez, az már az ő valósága. Nem tud tőle parancsszóra megszabadulni. És hidd el, elég szörnyen érzi magát. Ezt csak tetézi a bűntudat, hisz nagyon jól tudja, hogy nem elfogadható, amit tesz és a félelem, hogy megint haragudni fogsz. Óriási segítség a bajban, ha meg tudod nyugtatni afelől, hogy normális, amit érez. Ha el tudod mondani, ő nem egy szörnyeteg. Még akkor sem, ha épp úgy viselkedik. Segíts megfogalmazni, amit érez, például: úgy látom, néha nagyon nehéz neked a testvéred jelenléte. 

3. Érezz együtt!

Negatív érzéseinkre nincs jobb gyógyír annál, ha valaki meghallgatja és megérti őket. Minden érzést meg lehet érteni. Amivel most gond van, az a viselkedés, nem az érzelem. Ez utóbbit sosem szabad bírálnunk, nem érdemes azon gondolkodni, hogy jogos e vagy sem. MInden érzés jogos. 

4. Kapjon külön időt!

Töltsél vele minden nap néhány percet kettesben, háborítatlanul, saját kezdeményezésedből. Hagyd, hogy ő töltse meg tartalommal. Akár napi 5-10 perc is elég lehet, ha abban tényleg teljes figyelmet és elfogadást kap. Kutatások bizonyítják, hogy a testvérkapcsolatokat komolyan befolyásolja az egyes gyerekek szülőkkel való szoros viszonya. 

5. Nevessétek ki a feszültséget!

Érzelmi gubancokra a legjobb megoldás a játék, a humor. Hagyd, hogy ezen a csatornán adja ki a benne lévő feszültséget. Birkózzatok, párnacsatázzatok, romboljatok a játék során, ezekben az agresszió játékos formában jelenik meg. De az ijesztgetős játékok is hasznosak ilyenkor, természetesen úgy, hogy te kapsz frászt a gyerekedtől. 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több szülőhöz eljuthasson, akik hozzád hasonlóan keresik a kiutat a gyereknevelés labirintusában! Köszönöm, ha gondolsz rájuk!

Megosztás:

NEKED AJÁNLOM

A Kölyök Szerviz játékgyűjteményeket épp abból a célból készítettem, hogy segítsen neked a különböző élethelyzetek kezelésében. A testvérharc helyzetekhez leginkább az alábbi kiadványaimat ajánlom számodra:

Játékok verekedős testvérekhez

Játékok kiabálás után

Kölyök Szerviz Alapcsomag

Még több játék testvérféltékenység és agresszió ellen. Nyomtatott és elektronikus változatban is elérhető:

További, folyamatosan bővülő nevelést segítő játéktippekért nézd meg a Kölyök Szerviz / Anya Szerviz shopot!

Elmélyítenéd tudásod? Szeretnéd pontosan érteni, mi áll egy-egy, számodra akár furcsa élethelyzet, kirohanás, hiszti hátterében? Szeretnéd tudni, mit tehetsz, hogyan alakítsd át saját gondolkodásod, viselkedésed ahhoz, hogy egy-egy ilyen helyzetet sokkal jobban tudj kezelni? Akkor a Hisztikezelés online kurzusomat ajánlom:

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, de nem tudják, mit tehetnének.

Shopping Cart