Hiszti

Miért hisztiznek a gyerekek és mit kezdjél vele?

Ezt olvasd el, ha nem bírod már a mindennapos hisztiket…és a vágyad a békés dackorszak

A hiszti, a dackorszak a legtöbb szülő rémálma

Nagyon kevesen képesek nyugodtak maradni, ha a gyerek kiborul. Idegesek, mérgesek leszünk, és mi magunk is elveszítjük a fejünket. Feszülten, szorongva próbálunk megoldást találni. Ha mások is jelen vannak, egyenesen szégyelljük, ami történik. Nevelésünk csődjének tekintjük a cirkuszokat, és sokszor teljesen eszköztelennek érezzük magunkat.

Nem sok emléket őrzök gyerekkoromból, de élénken fel tudok idézni egy jelenetet. Hangosan és hosszasan hisztiztem. Hogy miért, arra már nem emlékszem, de arra igen, hogy a szüleim ruhástul bevágtak a kádba és hideg vízzel lezuhanyoztak. Borzalmas volt. De csak nem hagytam abba a hisztit. És tudod mi az érdekes? Hogy nagyon szerettem volna. Tudtam, ha abbahagyom, vége a megpróbáltatásoknak. A legjobban a világon arra vágytam, hogy a szüleimnek újra meg tudjak felelni és ne legyenek ennyire mérgesek rám.

De nem tudtam abbahagyni a hisztit.

hiszti, dac

A fiam alig töltötte be a két éves kort, és újabb mélyrepülés következett. Amikor indultunk a játszótérre megmakacsolta magát és nem akart felöltözni. Aztán nem akart hazamenni. A boltban levágta magát a földre, ha nem kapott meg valamit. Hisztizett otthon, az utcán, az erdőben. Én pedig változatos módon éreztem magam szörnyen. A legtöbbször nálam is elszakadt a cérna. Mérges voltam rá, amiért ezt csinálja velem. Tehetetlennek éreztem magam. Minél szörnyebben viselkedtem, annál nagyobb volt a bűntudatom utána. És minél nagyobb volt a bűntudatom, annál kevésbé tudtam magam türtőztetni a legközelebbi hisztinél. Ha lett volna “borzalmas anya” cím, én biztosan megkaptam volna.

És lásd, milyen érdekes a sors, ma az én cipőmben járó anyákkal és apákkal foglalkozom pszichológusként. Előadásokat és online kurzust tartok a dackorszakról, a hisztikezelésről.

Ugyanis egy ponton nagyon megelégeltem azt az ördögi kört, amiben voltam. Hiszti – kiabálás – bűntudat – még több hiszti – még több kiabálás – még több bűntudat. Ismerős neked is?

Had mutatkozzak be neked: Pethő Orsolya vagyok, pszichológus, és édesanya. A Kölyök Szerviz és az Anya Szerviz megálmodója, aki akármilyen szörnyen is viselkedett, képes volt változtatni a dolgokon. Elkezdtem más szemmel nézni a fiamra és a hisztire. És láss csudát, azok száma és ereje is egyre kisebb lett. Én pedig büszke voltam magamra, mert a legnagyobb mumusommal tudtam szembenézni. És még valami. Ennek az időszaknak köszönhetem, hogy közelebb kerültem a fiamhoz. Minden egyes hiszti lehetőséget adott arra, hogy kapcsolódjunk. Hogy jobban megértsem őt.

Mára a hiszti és a dackorszak az egyik kiemelt szakterületemmé vált.

A hiszti, a dackorszak az egyik legnagyobb nevelési kihívás a legtöbb szülő számára. Ha beírod a keresőbe a hiszti, hisztikezelés, vagy dackorszak, békés dackorszak szavakat, rengeteg találatot kapsz rá. Nem véletlen, hogy ilyen nagy utána az érdeklődés. Ugyanis a hisztikezeléshez nem furfangos praktikákra van szükség, hanem ahhoz, hogy saját érzelmeinkkel tanuljunk meg ügyesen bánni. De erről, majd később.

Ha én képes voltam erre, akkor te is képes leszel. Bízom benned, hiszen azért is olvasod ezt az írást, mert szeretnéd jól csinálni. Tudom, hogy eleged van a hisztikből és a saját tehetetlenségedből. Megoldást keresel. Jó szülő szeretnél lenni, és ehhez meg kell tanulnod a hisztik kezelését is.

Mi a hiszti?
A hiszti az az érzelmi kitörés, amikor gyermeked frusztrációját és haragját intenzíven, fejezi ki. Ez a kifejezésmód lehet verbális is, de főként a teste kommunikál. A gyerekek elég változatos képet mutatnak abban, ki, hogyan szokott hisztizni, de egyénen belül is változhat ez. A hiszti a felnőttek számára sokszor érthetetlen intenzitású, és a legtöbbször túlzott reakciónak látjuk. Vannak gyerekek, akik pusztán hanggal (kiabálás, hangos sírás) fejezik ki az érzést, nem ritka, ha a földre vetik magukat, Van, aki üt, rúg, harap, vagy köp ilyenkor. Ritkán, de előfordul, hogy a gyerek magában tesz kárt, például a fejét ütögeti kézzel, vagy a falba. Dobálhatja, rongálhatja a közelben lévő tárgyakat, vagy például ledönti a tornyot. Jellemzően valamilyen bomlasztó viselkedéssel, ellenszegüléssel jár a roham.
Normális a hiszti?
A hiszti bármelyik életkorban előfordulhat alkalmanként, nagyobb érzelmi túlterheltség esetén. Ám jellemzően 1-4 éves kor között a leggyakoribb, akár napi szintű is lehet. Ez az az időszak, amikor a gyerekek elkezdik saját akaratukat próbálgatni, önállósodnak. Egyre többféle vágy jelenik meg bennük, jól esik gyakorolni a különállásukat az akaratukon keresztül is. Így sokszor fordul elő, hogy épp valami mást akarnak, mint a szülők. Ellenkeznek, majd ha korlátokba ütköznek, frusztrálódnak.
Mi az a dackorszak?
A fent leírt korszakot hívjuk dackorszaknak. Mintha a gyerek már csak azért is ellenkezne mindennel, amit a szülők, felnőttek kérnek, akarnak. Ennek az időszaknak szinte napi velejárója a hiszti, hisztiroham. Idegesítő, de hasznos mindez, hiszen gyakorolni kell az akarat érvényesítését, a frusztráció elviselését és a harag elfogadható formában való kifejezését is.

NEKED AJÁNLOM

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, legfőbb vágyuk a békés dackorszak, de nem tudják, mit tehetnének.
Meddig normális? Mikor kezdjek el aggódni?

Aggódni nem érdemes, inkább megoldást keresni.

Ahogy már írtam, a gyerekek 4 éves koruk felett már sokkal ritkábban hisztiznek. Így, ha elmúlt 4 éves és még mindig gyakoriak és hevesek a rohamok, érdemes foglalkozni a kérdéssel. Négy éves kor felett a gyerekek már már egészen ügyesen bánnak a szavakkal és képesek érzéseiket, vágyaikat ezek segítségével is kifejezni.

Ugyanúgy fontos jele annak, hogy segítségre van szükség, ha a család mindennapjaira, a családi hangulatra, vagy akár a kapcsolatotokra komolyan rányomja a bélyeget az állandó cirkusz. Az is lehet, hogy már úgy érzed, nehéz szeretned gyermekedet az állandó hisztik miatt. Vagyis, ha már nagyon nem bírjátok cérnával. A tapasztalat az, ha a szülők nem tudják elég higgadtan kezelni ezeket a helyzeteket, akkor a dackorszak igencsak hosszúra tud nyúlni, akár hosszabb távon is okozhat indulatkezelési zavarokat.

Sokféle segítséget el tudsz érni, de mindenekelőtt tudj meg többet a Profi Hisztikezelés Mesterkurzus-omról, amelyet kifejezetten a dackorszakkal küzdő szülőknek dolgoztam ki.

Miért hisztiznek a gyerekek?

A frusztráció, vagyis akaratuk akadályokba ütközése a leggyakoribb oka a hisztiknek. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent úgy kell csinálnod, ahogy azt a gyerek akarja. Sőt! A korlátok fontos eszközei a nevelésnek.

A felgyülemlett feszültség leadása is gyakori oka a hisztinek. A gyerekek mindennapjai rengeteg érzelmileg is megterhelő eseménnyel vannak teli, de nem mindig tudják azonnal fel is dolgozni ezeket. Ilyenkor összegyűlik a sok feszültség és egy váratlan helyzetben kitör a vulkán.

De a fáradtság, éhség, túlingereltség is kioldja a biztosítékot az idegrendszerükben, ilyenkor az is elviselhetetlen lesz, ami amúgy meg sem kottyanna nekik.

Nem ritka az sem, hogy a félelem, szorongás okozza a rohamot.

Miért kell ekkora cirkuszt csapni egy semmiség miatt?
Mi, felnőttek sem vagyunk mindig minden helyzetben urai érzelmeink kifejezésének. A szülővé válás erre az egyik legjobb példa, sokunknak kell rádöbbennie, hogy mégsem vagyunk annyira türelmesek, mint hittük. Az érzelmek kifejezését is tanulni kell, és a gyerekek még nagyon az elején járnak ennek a folyamatnak.
Akarattal hisztizik a gyerek?
A válasz egyértelműen nem. Bár úgy tűnik, mindent megtesz, hogy kiborítson téged, és néha tényleg olyan, mintha mindez ellene történne, de nem így van. Ahogy az elején a saját történetemből is kiderült, a gyerekek nem akarattal hisztiznek és és előfordulhat, hogy annak ellenére nem tudják abbahagyni, hogy szeretnék. Agyuk azon része, amelyik a viselkedés szabályozásért felel (ez a prefontális lebeny), ugyanis offline állapotba kerül, így nem tudja magához ragadni a vezetést. Az alacsonyabb fejlettségű agyi részek irányítják a viselkedést. Olyan, mintha a titkárnő felügyelné az egész gyárat. Nem biztos, hogy ugyanazokat a szempontokat veszi majd figyelembe, és nem lát át minden folyamatot úgy, ahogyan azt a vezérigazgató tenné.
Ha a gyerekem hisztizik azt jelenti, hogy valamit elrontottam, rossz szülő vagyok?
Semmiképpen sem. A hiszti a gyerekkor természetes velejárója és nem a szülői képességek mércéje. De az igaz, hogy a hisztikezelést lehet tanulni. Hosszú távon nem mindegy ugyanis, hogy milyen indulatkezelési képességekkel rendelkezik majd gyermeked. És ehhez az egyik legfontosabb lépcső a dackorszak és az ahogyan a hisztikkel mi, felnőttel bánunk. Ha szeretnél többet tudni erről, a Profi Hisztikezelés Mesterkurzus épp erről szól, Tudj meg többet, itt:

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, legfőbb vágyuk a békés dackorszak, de nem tudják, mit tehetnének.

És végre elérkeztünk a lényegig, mit kezdjél a hisztikkel…

Hagyományos megoldások, amik csak ideig óráig működnek

Sokféle tanácsot kaphatunk szüleinktől, szülőtársaktól, az internettől. A legtöbb tanács rövid távú megoldást kínál: tereld el a figyelmét, küldd a szobájába, ne foglalkozz vele. Ezek vagy működnek vagy nem, de semmiképpen nem járulnak hozzá a gyerek optimális érzelmi fejlődéséhez. És mi nem csak rövid távon gondolkodunk, ugye?

  • Mert szeretnéd, ha a gyermeked kitartóan követné a céljait és nem adná fel az akadályok miatt
  • Szeretnéd, ha meg tudná húzni a személyes határait, és nem hagyná, hogy mások átgyalogoljanak rajta
  • Szeretnéd, hogy tudjon nemet mondani és ne kelljen olyan dolgokkal tölteni az idejét, ami nagyon nem esik neki jól
  • Végsősoron szeretnéd, hogy boldog legyen. Ugye?

Mi köze mindennek a hisztihez? Nagyon is sok! A harag kifejezése, energiájának konstruktív felhasználása szükséges ezekhez.

Elkerülhető a hiszti?
Igen, nagyon sokszor egy kis tervezéssel, tudatossággal el lehet kerülni a rohamokat. Ha választási lehetőségeket kínálsz, nem hagyod, hogy gyermeked éhes legyen, vagy túl fáradt, ha figyeled, mikor nem túl sok még számára a sok inger, akkor rengeteg kellemetlen helyzettől meg tudod magadat óvni. A Profi Hisztikezelés Mesterkurzusban konkrét, azonnal használható ötleteteket, eszközöket kapsz ehhez:

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, de nem tudják, mit tehetnének.

Mit csináljak?
Szóval ne küldd a szobájába, ne büntesd meg, ne tereld el a figyelmét. Próbálj magad megnyugodni, kapcsolódni, legyél figyelmes a gyerek érzései iránt. A gyereket és magadat ha kell, helyezd biztonságba és várd meg, amíg kihisztizi magát. Vagyis fogd le a kezét ha üt, a lábát, ha rúg.
Előbb a saját érzelmeidet kell megtanulni kezelni
Az emberi agy csodálatos. Számomra az egyik leglenyűgözőbb funkciója, ahogyan képesek vagyunk egymás érzelmeire ráhangolódni. Tudtad, ha egy futó embert nézel, a te a agyadban is aktiválódnak a futáshoz szükséges részek? Ez a képességünk sokféle húzós helyzetből kihúzott minket az evolúció során. Ha vészhelyzet van, máris ugrásra kész a közösség összes tagja pusztán azáltal, egymásra hangolódunk. De nem csak felidegesíteni tudjuk egymást, hanem le is nyugtatni. És ez a legfontosabb kulcs a hisztikezeléshez. A gyerekek az első pillanattól tudattalanul másolják érzelmi állapotunkat, mintha csak tükröt tartanánk magunk elé. Így ha te nyugodt vagy, előbb-utóbb ő is az lesz. Rád van szüksége ahhoz, hogy megnyugodjon. Mintha korlát lennél a keskeny hídon. Beléd tud kapaszkodni, a te figyelmed, együttérzésed és stabilitásod az, ami érzelmi biztonságot ad. A dackorszak így nem rémálom, hanem egy óriási lehetőség. amibe bele tud kapaszkodni. Pethő Orsolya, pszichológus
NEKED AJÁNLOM

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, legfőbb vágyuk a békés dackorszak, de nem tudják, mit tehetnének.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több szülőhöz eljuthasson, akik hozzád hasonlóan keresik a kiutat a gyereknevelés labirintusában! Köszönöm, ha gondolsz rájuk!

Megosztás:

Shopping Cart