Nem hallgat rád a gyerek?

Dehogynem, csak nem csinálja meg, amit kérsz…

7 tipp, hogy könnyebben menjenek a mindennapok

A gyerekek feje tele van izgalmas dolgokkal. Épp egy fantáziavilágban küzd meg a szörnnyel, a legújabb játékra vágyakozik, az ablakból látható bokrot képzeli óriásnak, vagy aggódik az úszásóra miatt. Mindenesetre a prioritásaik kicsit sem egyeznek a miénkkel. Nem akar fogat mosni, kabátot venni, szépen játszani. Ezeket az akadályokat kell leküzdenünk, amikor el szeretnénk juttatni egy egyszerű üzenetet: gyere vacsorázni, és előbb mosd meg a kezed!

Az üzenet elindul a hóviharban, de félúton elakad, és a gyerek a füle botját sem mozdítja, játszik tovább. Mi erre a szokásos reakciónk? Újra és újra, egyre mérgesebben, egyre hangosabban szólunk. Ezzel arra kondicionálva a gyereket, hogy csak a kiabálásra hallgasson. Legközelebb még biztosabb lehetsz benne, hogy elmegy majd a végsőkig.

Szerencsére van néhány trükk, amivel garantálni lehet, hogy ne csak eljusson az üzenet, de szívesebben meg is csinálja, amit kérünk. A két szép szemünkért. Azért mert szeretne megfelelni, szeretné, ha szeretnénk, elégedettek lennénk vele. Ugyanis ez érzés biztonságot ad a gyereknek.

Nézzük, mit tehetünk:

1. Ne beszélj addig, amíg nem figyel rád!

Nem érdemes a szoba másik végéből odavakkantani valamit. A figyelem elérése energiát igényel, hiszen túl kell jutnunk a sárkányon, a vicces bokron, az érdekes játékon. Először, kapcsolódj valamilyen módon! Menj közel, guggolj le, érintsd meg a vállát! Várd meg, amíg rád figyel, hiszen ki kell jönnie belső világából. Hasonló, mint amikor reggel az óra csörgése beépül az álmodba. Idő kell, hogy felfogd, reggel, van, felkell kelni. A mondandódat, kérésedet bevezetheted, és ezzel egyben le is ellenőrizheted, hogy valóban figyel e már: “Mondhatod valamit?” Vagy “Szeretnék kérni valamit tőled.”

2. Ne ismételgesd ugyanazt!

Ha nem mozdul elsőre, az azt jelenti, még sincs kapcsolódás. Ekkor érdemes visszatérned az első lépéshez, és kapcsolódni.

3. A kevesebb több

Ne beszélj annyit, használj kevesebb szót, fogalmazz egyszerűbben! Hipnózisba tudunk kergetni egy gyereket azzal, hogy túl sokat és túl bonyolultan magyarázunk. Elveszítjük a figyelmét hamar, mint amikor bealszol egy unalmas filmen.

4. Gondolkodj a gyerek fejével!

Te hogyan reagálsz, amikor valamiben el vagy merülve és megzavar valaki? Ki kell ugranod a forró zuhany alól, mert a gyerekek ölik egymást, vacsora közben fel kell ugrálnod a különböző igényeket kielégíteni? Neked sem esik jól, ha félbeszakítanak. De ha már muszáj, legalább tegyék ezt empátiával. Legalább egy “sajnálom” illetve egy “köszönöm” jól esik ilyenkor.

5. Nem mindegy, miért teszi meg a gyerek, amit kérünk

A motivációja jó esetben az együttműködés, mert vettük a fáradtságot és tettünk a figyelméért, és megértettük, hogy nem könnyű otthagyni, amiben éppen benne volt. De lehet félelem a büntetéstől, attól, hogy még jobban fogunk kiabálni, vagyis elveszíti a szeretetünket, a nyugalmat, az érzelmi biztonságot. Az utóbbi motivációra nem érdemes alapoznunk, ha jó kapcsolatot szeretnénk kialakítani a gyerekkel.

6. Mutass jó példát!

Amikor gyermeked hozzád beszél – és ugye nem mindig találja el a legmegfelelőbb alkalmat – hogyan reagálsz? Nyugodt tudsz maradni? Kimutatod, mennyire zavar? Ezek azok a helyzetek, amikor a legtöbbet tanítjuk a gyerekeknek, ezért érdemes jó példával szolgálnod, és úgy reagálnod, ahogyan te szeretnéd, hogy gyermeked figyeljen rád.

7. Legyél vicces, játékos!

Az egyik legjobb út a gyerekek felé, amivel fel tudjuk magunkra hívni a figyelmet. Ha nem vagy a viccelés mestere, ne aggódj, a gyerekek nem vágynak magas röptű intellektuális humorra. Az elváltoztatott hang, vagy a grimasz, a füledre húzott zokni elég ahhoz, hogy szívesebben figyeljenek rád.

JÁTÉKTIPP

Kapj fel egy plüssjátékot, vagy bábot, és elváltoztatott hangon, eltúlzott reakciókkal kérd meg gyermekedet, hogy ezt vagy azt megtegye!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több szülőhöz eljuthasson, akik hozzád hasonlóan keresik a kiutat a gyereknevelés labirintusában! Köszönöm, ha gondolsz rájuk!

Megosztás:

NEKED AJÁNLOM

Hogyan tudod gördülékenyebbé tenni a reggeli indulást?

További, folyamatosan bővülő nevelést segítő játéktippekért nézd meg a shopot:

Profi hisztikezelés online kurzus

A Profi Hisztikezelés mesterkurzussal az a célom, hogy segítsek az időszűkében lévő túlterhelt szülőkön, akiknek elegük van a mindennapos hisztikből, de nem tudják, mit tehetnének.

Shopping Cart