Kölyök szerviz
  • PethoOrsolya_gyermekpszichologus

Tanulságos példák

Peti és a boszorkák


AlvasproblemaMinden édesanya vágyik arra, hogy gyermeke nyugodtan végigalussza az éjszakát…lehetőleg a saját ágyában. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy bár nem beteg, időről időre valami megzavarja a nyugodt álmokat, és gyakran felébred, átmászik a szülők ágyába, inni kér, zaklatottan alszik, vagy akár nem mer elaludni.


Peti 2,5 éves volt, amikor újra problémássá vált az éjszakai alvás. Édesanyja akkor fordult hozzám, amikor már több hónapja rendszeresen felsírt éjszakánként, anyját hívta és inni kért. Egy-két kortyot ivott, majd újra álomba merült. A kialvatlanság már elviselhetetlenné vált a szülők számára. Édesanyjával beszélgetve kiderült, hogy semmi rendkívüli nem történt a változást megelőzően életükben. Peti a nagymamájával volt napközben, amikor heti háromszor már dolgozni járt, így nem látott bele minden percébe. Amikor azonban hármasban találkoztunk, feltűnt, hogy a kisfiú gyakran emleget boszorkányokat, játékból seprűn lovagol, s amikor egy idősebb hölgyet látott a játszótéren, elég furán viselkedett. Bár éjszakánként nem volt konkrét jele annak, hogy a problémát a boszorkáktól való félelem okozza, azt javasoltam, tegyünk egy próbát. A megoldást egy láthatatlan védő köpeny hozta, amit rituálisan édesanyja rágombolt a kisfiúra. Ez megvédte a boszorkák támadásától, és újra nyugodt, eseménytelen éjszakákat eredményezett.

Szandra és a "lányos" bulik


Jó testvérekA kistestvér születése sok gondot okozhat a szülőknek, a nagyobbik gyermek viselkedése megváltozik. Kezdetben csak problémásabb vele az együttműködés, új erőre kap a dackorszak, esetleg agresszíven viselkedik az óvodában. Többgyermekes szülők rémálma az éveken át tartó állandó rivalizálás és civakodás a testvérek között.


Szandra viselkedése kistestvére születése után megváltozott. Öccsével tündérien bánt, de az óvodában, más gyerekek társaságban agresszív lett, nem osztotta meg a játékait, még verekedett is. Szép lassan az ovis közösség peremére szorult, már nem akart vele senki sem játszani, ez tovább rontotta a helyzetet. Szülei mindent megpróbáltak, beszélgettek vele, büntetést kapott, jutalmat tűztek ki, ha jól viselkedik, de semmi sem működött. Kínos volt játszótérre menni, találkozni a többi szülővel. Szülei végső kétségbeesésükben fordultak hozzám. A megoldást egy merőben új heti rend hozta, amiben rendszeresen jutott külön, minőségi idő a kislánynak is. Édesanyjával tartottak "lányos" délutánokat, édesapjával pedig újra elővették a testvére születése előtt keletkezett apa-lánya rituálét. .

Hisztitől az együttműködésig


Menjél fürdeni! Eljött az alvás ideje! Gyere, indulunk! Öltözz fel, sietnünk kell! Pakold el a játékaidat! Mennyi mindent kérünk egy gyerektől, és mennyi mindent nem csinál meg. Hosszú és idegőrlő huzavonába torkollik az esti fürdés, elkésünk az óvodából, nehéz hazaindulni a játszótérről, vagy nem akar lefeküdni. A gyermek temperamentumától és a szülők kitartásától, idegállapotától függ, hogy mennyi ideig tart a hiszti, milyen hangos, és mikorra sikerül együttműködésre bírni a gyermeket.


EgyuttmukodesLevi édesanyja arról panaszkodott, hogy a kisfiúval minden egyes délután idegőrlő harcba keveredik az alvás miatt. Ha sikerül is ágyba parancsolnia, 10 perc múlva kijön. Ha nagyritkán sikerül végre alvásra bírnia, már olyan késő van, hogy kezdheti elölről az egészet a kishúgával. Azon kívül, hogy az édesanyának így semmi ideje nem marad magára, Levi délutáni pihenése már az estébe nyúlik, és az esti lefekvés válik problémássá. Felmerült, hogy a kisfiúnak már nincsen igénye a napközbeni alvásra, de az is kiderült, hogy ha nagyritkán otthon van az édesapa is, gond nélkül leteszi Levit aludni, aki este sokkal kiegyensúlyozottabb és könnyebben is elalszik. Jó néhány alkalom kellett ahhoz, hogy az édesanya belássa, akaratát túlzottan bizonytalan módon fejezi ki a kisfiú felé, és több alkalommal dolgoztunk azon, hogy képes legyen magában a határozottságot felépíteni a nevelésben. Az eredmény érdekes módon nem csak a délutáni alvásban, hanem mást területeken is megmutatkozott, Levivel való kapcsolata összességében gördülékenyebbé vált.

Csokitól az almáig


Eves problemakKezdő szülőként elhatározzuk, hogy gyermekünk rendszeresen és csupa egészségeset fog enni. Az élet és a gyermek ezt gyakran felülírja. Nem gondoltuk volna, mennyi küzdést, feszültséget tud okozni az egyik legélvezetesebb dolog a világon, ha gyermekünk nem eszik eleget, válogatós, vagy éppenhogy túl sok édességet eszik.


Blanka édesanyja szerint világ életében rossz evő volt. Ez a sovány, de életerős, mozgékony kislány minden egyes étkezéskor kikezdte szülei idegeit, csak hosszú küzdelem árán sikerült néhány falatot belédiktálni. A napközben előkerülő édességet sokkal nagyobb kedvvel ette meg Blanka, így szép lassan szokássá alakult, hogy "legalább valami legyen a gyomrában", az édességek, nasik felé tolódott a mérleg. Édesanyja más miatt keresett fel, de úgy döntöttünk, igyekszünk megoldani az evés kérdést is. Több közös étkezés alatt voltam megfigyelőként jelen és igyekeztem rájönni, mi az, ami miatt az asztalnál evés ennyire "nemszeretem" tevékenység a kislány számára, hiszen éhesnek éhes, a futtában bekapható ropit, kekszet, csokit megeszi gond nélkül. Gyanúm beigazolódott, hogy a szülők asztali viselkedésének változtatásával jelentős javulást lehet elérni. Blanka , sőt, a szintén "rosszevő" öccse is mára már unszolás nélkül elfogyasztja, amit elé tesznek.

Tud jobban teljesíteni


Arról álmodunk szülőként, hogy gyermekünk magabiztos és sikeres felnőtt lesz egyszer. Látjuk, milyen ügyesen mozog, milyen klasszul rajzol, hogy vág az esze, de valahogy az oviban, iskolában, sportversenyen mégsem tudja kihozni magából a legjobbat. Leblokkol, nem mer jelentkezni, ha felszólítják, mégsem tudja a választ, rosszul játszik a meccsen, veszít a versenyen. A kudarctól persze ő is és a szülő is rosszul érzi magát, aggódik a jövő miatt.


Jobb teljesitmenyBenedek 5 évesen már megmutatta tehetségét a sakkban. Az ovi utolsó évében versenyekre is járt, gyakran 7-8 évesekkel küzdött meg, de sosem volt első, ami az eredeti célja volt. Rendkívül csalódott volt, már többször eldöntötte, hogy soha többé nem fog sakkozni. Édesanyja igyekezett mindenben támogatni, lelkesíteni. Mindig azt mondta kisfiának, hogy nem számít hányadik lesz, már az is szép teljesítmény, hogy ott lehet a versenyen, Benit ez nem vigasztalta. A problémát két oldalról közelítettük meg. Édesanyját megtanítottam arra, hogyan, milyen eszközök, közös beszélgetések segítségével tudja Benedek gondolkodását egy nagyobb látószög felé irányítani, amelyben egy-egy verseny egy nagyobb átfogó cél kis lépését jelenti, így még a veszteség is belefér. Másrészt az édesanya saját maga felé támasztott magas elvárásain dolgoztunk, hiszen kiderült, önmagával szemben legalább olyan szigorú, mint a kisfiú, ezzel erős modellt nyújtva a teljesítményszorongáshoz. Ahogy az anya és a kisfiú elvárásai enyhültek, Beni sakk teljesítménye is rohamosan nőtt.

Anya is, ovi is


Sikeres beszoktatásAz óvoda és az iskola kezdés is okozhat elég fejfájást egy anyának. Stresszes, rohanós reggelek, sírós elválás, aggódás napközben, vajon, hogy van a kicsi, kétségbeesett arc, kisírt szemek. "Anya, nem akarok oviba menni többet, itthon akarok veled lenni!"


Norbi kisöccse születése után nemsokkal ment először oviba. Három és fél éves volt, remekül eljátszott idegen gyerekkel is a játszótéren, vagy játszóházban, szinte úgy kellett neki könyörögni, ha eljött a hazaindulás ideje. Az óvoda kezdés azonban rémálommá változtatta a mindennapokat, reggel sírt, nem akart elszakadni édesanyjától, napközben is sokszor sírva fakadt, rengeteg lelkiismeret furdalást okozva az anyukának, aki mindeközben otthon volt a kisebbikkel. Arra hamar rájött a család, hogyha az édesapa viszi az oviba, egy kicsit kevesebb a hiszti, de mindent ez sem oldott meg. Az érzelmi megterhelés rendesen kikezdte az egész család harmóniáját. A megoldást az édesanya belső változása és az oviba járás terén egy kis trükkös csavar hozta.

100% nő, 100% anya 100%nő, 100% anya, 100% háziasszony, 100% munkaerő. Ki az?

Minden anya a lehető legjobbat szeretné gyermekének, igyekszik tökéletes lenni és állandó lelkiismeret furdalása van, ha úgy érzi, ez nem sikerül. Fáradt, kimerült, úgy érzi, szétszakad a sokféle teendő között. Egy anya élete leginkább a kínai tányérpörgetőhöz hasonlít, sok-sok szálat kell mozgásban tartani. Miközben ezen igyekszik, elfelejti, hogy van még egy tányér, saját maga.


Szinte bármelyik esetet leírhatnám itt, hiszen ahogy a gyermekkel kapcsolatos gondok szűnnek, csökken az aggodalom, úgy szabadul fel minden édesanya és jut egyre több energiája saját magára is. Virág esete mégis különleges volt, hiszen egy válás és három gyerek mellett tudta "szabadságfokát" olyan módon megnövelni, hogy az nem csak saját, hanem az egész család harmóniáját eredményezte, és hamarosan új párt is talált magának.


Kérlek, keress meg, ha gyermeked valamilyen szempontból szerinted extra energiát igényel tőled. Valamilyen tartós betegsége van, vagy sajátos nevelési igényű.
Hidd el, megérdemled a támogatást. Voltam én is hasonló helyzetben, tudok neked segíteni. További információt az Anyaszerviz oldalon találsz! >>>

Tartósan beteg gyermek


Sajnos bármikor nagyot fordulhat a világ. Több olyan betegség létezik, amely hosszabb, vagy még hosszabb időre alapjaiban változtatja meg a család életét. Cukorbetegség, leukémia, ADHD, különböző ételallergiák. Ebben a helyzetben természetes módon az édesanya az, aki elsősorban áldozatot hoz, és gyermeke ápolásába extra energiát, időt fektet. Egyedi , a betegséggel járó nevelési problémák is adódhatnak ilyenkor.


Tartós betegségPanni 4 éves volt, amikor kisöccse születése után nem sokkal kiderült, hogy cukorbeteg. Jó néhány hónapba beletelt, mire az egész család úgy-ahogy felfogta, mivel jár a betegség. Nem elég a rossz hír, Pannit és édesanyját alaptalan kritika is érte, ami nagyon megviselte mind a kislányt, és erősítette az édesanya amúgy is meglévő bűntudatát: "Biztos túl sok csokit ettél!" "Nem kellett volna annyi palacsintát sütni!" A család kialakította új szokásait, de változó mértékben tudnak megbékélni az új helyzettel. Az édesanya hősiesen állja a sarat, az amúgy sem kevés energiát igénylő kétgyerekes család minta anyukája. De vajon honnan merít majd energiát, ha elfogy? Ki az, akitől ő várhat támogatást?
Évekig voltam hasonló helyzetben így nem csak szakemberként tudlak segíteni ezen a kihívásokkal teli, tanulságos úton, hanem saját tapasztalataimat is megosztom veled.

Itt érhetsz el:

Bejelentkezés telefonos egyeztetés alapján: Pethő Orsolya 06 20 323-8908.